Industria Prelucrarii Sticlei
April 8, 2014 posted by admin

Industria Prelucrarii Sticlei – Tipuri de sticla si domenii de utilizare

Industria Prelucrarii Sticlei – Tipuri de sticla si domenii de utilizare

De-a lungul istoriei, cu radacini inca din Egiptul Antic, sticla a ajuns dintr-un obiect de lux, unul practic, de larga intrebuintare. Astfel, procesul de fabricatie difera de la o fabrica la alta, in functie de produsele realizate. Produsele decorative sunt in general  realizate manual, iar cele de uz practic, fie ca este vorba de sticla pentru geamuri, oglinzi, ori recipiente de uz alimentar, sunt realizate in fabrici automatizate, dotate cu echipamente performate, menite sa asigure o productivitate mare. Cu alte cuvinte, industria prelucrarii sticlei imbina elemente ale artei cu cele al productiei in serie, talentul si priceperea cu tehnologia computerizata.

Ce presupune Industria Prelucrarii Sticlei

Sticlele sunt un amestec de dioxid de siliciu si silicati. Sunt materiale necristalizate sau amorfe, cu rezistenta mecanica si duritate mare, cu coeficient de dilatare mic. La temperaturi se comporta ca lichidele cu vascozitate mare, neavand un punct de topire definit. Altfel spus, prin incalzire, sticla se inmoaie treptat, ceea ce permite prelucrarea ei prin diferite metode, ca de exemplu: suflare, presare, laminare sau turnare.

In ceea ce priveste procesul de fabricatie, acesta se realizeaza astfel:  materiile prime, printre care se numara nisipul, soda si spartura de sticla reciclata, sunt amestecate in proportii bine masurate si calculate, uscate si introduse in cuptor, unde sunt topite la o temperatura de 1.500 de grade Celsius. Apoi, sticla este turnata pe un pat de staniu topit, ceea ce va ajuta ca aceasta sa aiba o grosime uniforma si o suprafata plana. In compozitia sticlei se utilizeaza doua tipuri de materii, cele prime principale si cele prime secundare. Din prima categorie fac parte: vitrifiantii, fondantii si stabilizantii, in tip ce afinantii, opacizantii, decolorantii si colorantii sunt elemente des utilizate ca materii prime secundare.

Industria Prelucrarii Sticlei – Tipuri de sticla si domenii de utilizare

Proprietatile sticlelor sunt determinate de compozitia pe care o au la baza. Sticla obisnuita sau sticla de sodiu se intrebuinteaza la fabricarea geamurilor si ambalajelor de sticla. Sticla de potasiu este cunoscuta ca fiind rezistenta la varietatii bruste de temperatura, motiv pentru care este folosita la realizarea vaselor de laborator, avand o rezistenta chimica mare si coeficient de dilatatie mic.

In industria sticlei se utilizeaza drept coloranti un numar mare de substante, incepand cu colorantii ionici, colorantii moleculari si terminad cu colorantii coloidali. O categorie speciala este cea a sticlei colorate, cea care se utilizeaza in afara obiectelor de menaj, principalii consumatori de sticla colorata fiind transporturile terestre, aeriene si navele . Totodata, acest tip de sticla se utilizeaza si drept filtre pentru anumite radiatii.

Sticla artizanala pentru locuinte este un element ce contribuie la aspectul unui camin, acesta fiind utilizata ca produs de lux. Paleta cromatica si modelele disponibile sunt dintre cele mai diverse si personalizate, astfel incat sa raspunda cu succes necesitatilor si exigentelor utilizatorilor in materie de estetica si stil. In domeniul  sticlariei fine pentru menaj, Romania se situeaza in primii 10 producatori mondiali. Productia acopera aproximativ 90% din cererea pietei interne, 85% din produsele executate manual fiind destinate pietei externe. Astfel, cele mai multe produse de acest gen se exporta in tarile Uniunii Europene, dar si in tari precum Japonia si Statele Unite ale Americii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>