Industria Lemnului
April 15, 2014 posted by admin

Industria lemnului, una dintre cele mai vechi industrii din lume

Industria lemnului, una dintre cele mai vechi industrii din lume

Ce este si cu ce se ocupa industria lemnului? Daca este sa o luam in ordine cronologica, putem spune ca industria de prelucrare a lemnului este deosebit de veche, fiind una dintre ramurile cele mai vechi ale industriei.

La inceputuri nu existau decat mici ateliere mestesugaresti iar apoi, din necesitate, au luat nastere fabricile, in care timpul de executie s-a redus, iar in paralel a crescut numarul de produse scoase spre vanzare.

Chiar si in 2014 mai exista tari mici in care prelucrarea lemnului este realizata de catre micii mestesugari, productia de acest gen fiindu-le mai mult decat suficienta. In schimb, in tarile foarte dezvoltate din punct de vedere economic, accentul s-a pus pe productia de fabrica, care s-a modernizat foarte mult in ultimii ani, reusind sa ofere diversitate, calitate si cantitati mari atat pentru consum intern, cat si pentru export.

Care este materia prima utilizata in industria lemnului?

Lemnul, desigur. Acesta se afla din abundenta in toate zonele locuite de om, cu mici exceptii,  fiind si o materie prima care se regenereaza.

Stiai ca aproximativ o treime din suprafata uscatului este ocupata de paduri? In trecut, aceasta suprafata era mult mai extinsa, insa omul a facut greseala defrisarilor masive pentru utilizarea lemnului in industria cu acelasi nume, insa a omis sa ajute padurile sa se refaca si sa planteze la loc ceea ce a fost taiat. Din fericire, in ultimii ani, omul a devenit mult mai constient de importanta padurilor si de rolul pe care acestea il joaca in vietile noastre.

De ce este lemnul atat de utilizat? Deoarece prezinta proprietati fizice precum durabilitatea, rezilienta, rezistenta la tractiune si comprimare, dar si proprietati izolatoare, conductivitatea lemnului fiind de 4 ori mai ridicata decat cea a fierului.

Tocmai datorita acestor proprietati, lemnul este utilizat cu mai multe scopuri. In primul rand, lemnul este un bun combustibil. Foarte raspandit este si in constructii pentru realizarea de case si diverse constructii industriale, in arta, in alimentatie, dar si in industrie unde se obtine hartie, PAL, PFL, panouri prefabricate, lacuri, vopsele, lipici, rasini sau materiale sintetice.

Industria lemnului in Romania

Industria lemnului in Romania are la baza un fond forestier care ocupa nici mai mult, nici mai putin de 26.7% din suprafata totala a tarii.

Care sunt principalele specii lemnoase utilizate in industria lemnului in Romania? Fagul si rasinoasele, cu un procent de 30%, stejarul cu 19.2%, iar restul de 20.8% este reprezentat de alte specii atat moi, cat si tari. In ultimii ani, in Romania s-a utilizat cu preponderenta fagul, urmat de rasinoase si apoi de stejar.

Chiar daca inceputurile industriei de prelucrare a lemnului in Romania dateaza inca din primii ani ai secolului XX, dupa 1950 capacitatea de productie in fabrici s-a dezvoltat intr-un ritm accelerat. La sfarsitul anului 1989, industria lemnului din Romania era impartita in 2 mari ramuri:

    1. Industria de exploatare forestiera (tot aici avea loc si prelucrarea primara a lemnului)
    2. Industria mobilei

In acea perioada, industria lemnului din Romania exporta 70% din productia interna si ocupa locul 20 in lume, ceea ce era o mare realizare pentru o tara atat de mica.

Dupa anul 1990, industria lemnului a fost complet reorganizata si restructurata. Au aparut societatile comerciale de stat mai mici, care in timp au fost privatizate, dar au luat nastere si alte societati private noi, astfel incat, in prezent, intreaga industrie a lemnului din Romania este privatizata.

La ora actuala, Romania se afla pe locul 27 in lume la productia de mobilier si pe locul 22 la exportul de mobila, componente de mobilier, dar si lemn, Italia, Germania si China fiind cei mai importanti parteneri de schimb pe care ii are Romania in industria lemnului. Iar in ceea ce priveste politica de extindere a fondului forestier, s-a trecut deja la plantarea terenurilor degradate, care insumeaza peste 1 milion de hectare. Chiar daca inceputurile nu sunt spectaculoase, se doreste ca in cativa ani Romania sa ajunga si ea la media europeana.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>