Industria Grea
April 15, 2014 posted by admin

Industria grea – motorul economiei mondiale

Industria grea – motorul economiei mondiale

Industria este activitatea cea mai caracteristica a lumii contemporane, chiar daca utilizeaza mai putina forta de munca decat agricultura sau serviciile. Clasificarea activitatilor industriale depinde de natura procesului de productie si a materiilor prime. Industria grea include o serie de subindustrii, care manipuleaza materii prime voluminoase, mare parte dintre ele fiind subsolice: energetica, metalurgica, constructoare de masini, chimica, exploatare si prelucrare a lemnului si industria materialelor de constructie.

Industriile grele sunt cele care prelucreaza materiile prime precum combustibilii si minereurile. Activitatile din industria grea sunt dependente, fie de materiile prime, fie de sursele de energie. Cel mai tipic exemplu este cel al siderurgiei.

Industria grea – Metalurgia

Prelucrarea metalelor este considerata ramura de baza a economiei industriale a unei tari, dat fiind rolul sau de catalizator al altor activitati industriale si servicii (echipament, industrii de bunuri de larg consum).

Din punctul de vedere al repartitiei spatiale, se pot distinge trei forme de localizare:

- industriile siderurgice, fixate in mare parte de prezenta reducatorului (cocsul) si a energiei necesare manipularii unor cantitati imense de materii prime sau pentru incalzirea imenselor instalatii;

- metalurgia neferoasa traditionala, localizata tot mai mult in zonele de extractie;

- industria aluminiului, legata de piata de consum, dar mai ales de prezenta energiei electrice ieftine, obtinuta de obicei in hidrocentrale.

Industria grea – Siderurgia

Caracteristicile generale ale siderurgiei sunt:

- aceasta activitate este un complex de procese industriale integrate, cu impact deosebit din punctul de vedere al crearii de locuri de munca, dar si al poluarii mediului. Instalatiile industriale sunt greoaie, costisitoare, necesitand cheltuieli mari de intretinere (furnale, cocserii, cuptoare, instalatii de laminare);

- amortizarea investitiilor este foarte lenta, chiar daca beneficiile acestei ramuri industriale sunt imense. Este motivul pentru care capitalul bancar este atras mai rar in acest domeniu, statul implicandu-se direct de cele mai multe ori in crearea, extinderea sau ajustarea bazei siderurgice;

- suprafetele necesare infrastructurii industriale (instalatii, depozite, triaje etc) sunt foarte mari, impunerea in peisaj fiind foarte marcanta;

- produsele livrate sunt diversificate: fonta de turnatorie, oteluri de diferite calitati, profile de montaj, tevi, sarma, fier-beton, vane, tuburi, tabla sau sine;

- prin importanta sa, siderurgia este una din productiile indicative ale nivelului de dezvoltare a unei tari.

Industria grea – Industria chimica

Materiile prime ale industriei chimice sunt foarte variate: combustibili minerali solizi, lichizi sau gazosi, pirite cuprifere, var, saruri, materii vegetale sau animale, aerul atmosferic etc. Aceasta diversitate face dificila masurarea importantei industriei chimice.

Ca indicatori ai dezvoltarii industriei chimice sunt astfel utilizate cantitatile unor productii de baza: acid sulfuric, amoniac, azotati, soda caustica, celuloza sau, frecvent, produsele derivate din chimizarea produselor petroliere – mase plastice, fibre si fire sintetice.

Industria grea – Petrochimia

Prelucrarea petrolului ramane cea mai importanta ramura a chimiei grele, avand un rol dinamizant atat in industriile din amonte, chimia de sinteza, dar si in cele din aval, precum cea de textile, echipament, constructii automobile sau aerospatiale.

Principalele ramuri ale petrochimiei sunt:

- industria cauciucului;

- industria maselor plastice si a rasinilor sintetice;

- industria fibrelor si a firelor sintetice. Cele mai frecvente sunt fibrele poliesterice (52 %), cele poliamidice (25 %) si cel acrilice (17 %).

Industria grea este una dine cele mai importante ramuri ale industriei. Ea a reprezentat si reprezinta in continuare motorul dezvoltarii industriale si nu numai. Nu putem concepe existenta industriei fara industria grea, care furnizeaza materiile prime pentru toate sectoarele economiei unui stat. De existenta si dezvoltarea ei depind restul sectoarelor industriale, deci putem numi industria grea motorul ce propulseaza dezvoltarea unei economii solide din cadrul unui stat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>