Industria Farmaceutica
April 8, 2014 posted by admin

Industria Farmaceutica – Regina industriilor

Industria Farmaceutica – Regina industriilor

Industria farmaceutica este vitala pentru sanatatea oamenilor care trebuie sa aiba acces la medicamente inovatoare, sigure si la un pret avantajos, motiv pentru care cele mai mari alocari de fonduri pentru cercetare la nivel mondial, in ultimul deceniu, au fost indreptate catre sectorul farmaceutic si biotehnologii, inaintea altor domenii precum IT&C, auto, chimie, aerospatiale, etc.

Astfel, inovatia din industria farmaceutica a permis pacientilor sa beneficieze de tratamente care in urma cu doar cateva decenii pareau imposibile. Piata farmaceutica din Romania este estimata la peste 2 miliarde de euro, in crestere cu mult comparativ cu anii precedenti. Mai mult decat atat, dezvoltarea sectorului farmaceutic a creat si numeroase locuri de munca pentru specialistii in domeniu, cu o cifra in jurul a zece mii.

Industria Farmaceutica – Regina industriilor

Daca pana nu demult se murea pe capete din cauza unei banale raceli; astazi, evolutia din industria farmaceutica a facut posibila tratarea unor boli deosebit de grave, precum diferitele forme de cancer aflat in faze incipiente. Fara eforturi semnificative in materie de cercetare si dezvoltare, aceste beneficii ar fi fost imposibile. In fond, in productia de medicamente, la nivel global, isi desfasoara activitatea peste 700.000 de mii de cercetatori, medici, chimisti, biologi si ingineri, dintre care 100.000 lucreaza in cercetare si dezvoltarea de noi produse farmaceutice. In ceea ce priveste sectorul de distributie-retail, acesta este sustinut de peste 3 milioane de angajati.

In prezent, companiile din industria farmaceutica sunt impartite in cateva domenii, printre care se numara: life sciences, healthcare si disease management. Recent, aceste domenii au fost largite cu altele noi, ca de exemplu, biotehnologii, produse genetice si foodaceuticals. Toate acestea au avut ca efect o explozie de firme specializate pe domenii restranse. In plus, in tarile avansate, industria farmaceutica reprezinta un important aport la bugetele publice. Concurenta din partea medicamentelor generice este esentiala pentru a mentine bugetele publice sub control, si a permite in continuare accesul pe scara larga a consumatorilor la medicamentele necesare.

Competitia acerba dintre companiile din Industria Farmaceutica are efecte benefice in randul pacientilor

In contextul unei concurente tot mai mari, companiile din industria farmaceutica, atat cele mici cat si cele de mari dimensiuni, cu cifre de afaceri ametitoare, trebuie sa dezvolte strategii care sa le permita ramanerea lor pe piata. Astfel, apare necesitatea crearii unor produse inovatoare puternice, menite sa le asigure cresterea ulterioara, mai ales in cazul companiilor mari. Acest fapt face ca firmele mici sa continue sa se specializeze in diferite segmente si sa reuseasca in lupta cu marile firme. Din aceasta competitie, adevaratii beneficiari sunt pacientii, carora li se pun la dispozitie medicamente noi, cu proprietati dintre cele mai eficiente in tratarea bolilor.

Chiar daca tarile din Uniunea Europeana cunosc dezvoltari rapide, in Romania cercetarea se limiteaza la studii clinice, medicamentele provenind, in marea lor majoritate, din importuri. Totusi, dezvoltarea industriei farmaceutice are si un efect benefic la nivelul tarii noastre, si anume, formarea unui numar mare, in continua crestere de personal medical, inalt calificat, capabil de a participa in retelele profesionale internationale. Cu toate acestea, diversificarea si dezvoltarea industriei farmaceutice are efecte prozitive asupra populatiei, statisticile in domeniu aratand ca medicamentele descoperite in ultimul secol au crescut considerabil speranta de viata a fiecarui individ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>