Industria Energetica
April 15, 2014 posted by admin

Industria energetica in Romania

Industria energetica in Romania

Industria energetica reprezinta o ramura importanta a economiei nationale, deoarece este cea care asigura cu succes intreg necesarul de energie termica si electrica, atat de vitale pentru celelalte sectoare economice. In acest sens, putem spune ca industria energetica este cea care permite dezvoltarea oricarei economii nationale.

In ultimii ani, industria energetica a Romaniei se confrunta cu o scadere destul de serioasa a resurselor energetice. Cum se poate rezolva aceasta situatie deloc imbucuratoare? Prin cresterea securitatii in acest domeniu, asigurandu-se necesarul de resurse energetice ale Romaniei doar din productia nationala, reducandu-se, totodata, dependenta de resursele energetice care provin din import.

O alta rezolvare viabila este si utilizarea de resurse energetice regenerabile. Romania trebuie sa-si indrepte atentia asupra acestui aspect si sa valorifice cat mai eficient aceste resurse prin dezvoltarea de proiecte de promovare, dar si prin dirijarea eficienta a fondurilor europene.

 

 

Ce este si cu ce se ocupa industria energetica?

Industria energetica este o ramura importanta a industriei, ce se ocupa cu tot ceea ce inseamna exploatare, extragere, prelucrare, producere si distribuire a energiei electrice catre populatie sau catre diverse alte industrii ce depind de aceasta resursa.

Industria energetica este deosebit de importanta pentru economia Romaniei, lucru ce se observa si din faptul ca acesteia i se aloca o treime din fondurile fixe si asignatiile capitale. In plus, in acest domeniu lucreaza 1/5 din populatia activa care isi desfasoara activitatea in industrie.

Pentru ca industria energetica sa se poata desfasura in voie, ea trebuie sa consume materie prima ce provine din diverse ramuri: doua treimi din productia totala de tevi, 10% din materialele de constructie si 10-12% din productia metalurgica.

Alte surse de materie prima utilizate de industria energetica din Romania sunt: titeiul, gazele naturale, huila, lignitul si uraniul. In ceea ce priveste rezervele de titei ale Romaniei, aceasta este principalul detinator de cantitati notabile din Europa de Est si Europa Centrala. Si la capitolul gaze naturale ne situam in fruntea clasamentului, mai exact, Romania se situeaza pe locul 4 in Europa la productia de titei si de gaze naturale dupa tari precum Norvegia, Anglia si Danemarca. Doar la capitolul carbuni rezervele sunt destul de reduse.

In aceste conditii, productia interna de energie s-a mentinut constanta, insa pe fondul unei cresteri destul de mari de consum de energie primara, Romania s-a vazut nevoita sa importe.

Industria energetica valorifica si resursele regenerabile

Pentru a evita pe cat posibil importul de energie primara, Romania trebuie sa se orienteze spre energia regenerabila, dupa cum urmeaza:

-          Energie solara. Potentialul de exploatare anual al acestui tip de energie este de 1.2 TWh energie electrica. Energia termica numara 60 PJ;

-          Energie eoliana. Aceasta presupune 23 TWh de energie electrica;

-          Energie hidro. Energia hidro poate da 36 TWh de energie electrica;

-          Energie geotermala. Presupune 7 PJ  sau 1,9 TWh de energie electrica;

-          Biomasa si biogaz. Presupune 318 PJ  sau 88.3 TWh de energie termala.

La ora actuala, in Romania se utilizeaza 3 mari ramuri energetice: energia produsa de termocentrale, care se realizeaza prin arderea de combustibili fosili precum petrolul, gazele naturale si carbunii, energie produsa de atomocentrale, si energie produsa de catre hidrocentrale. Din fericiree, a inceput sa se puna tot mai mare accent si pe resursele regenerabile, astfel incat si in Romania au aparut parcurile eoliene si cele de panouri solare, acestea fiind energii viabile pentru viitor, atat din punctul de vedere al sigurantei prin care se obtin, cat si prin faptul ca nu polueaza natura si sunt inepuizabile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>