Industria Chimica
April 15, 2014 posted by admin

Industria chimica, ajutor pentru omenire

Industria chimica, ajutor pentru omenire

Ce este industria chimica? Aceasta este o ramura industriala care are capacitatea de a transforma materiile prime in produse de o valoare superioara. Aceste produse pot fi utilizate intr-un mod direct, ca bunuri de consum pentru  intreaga populatie Рse presupune ca doar 20 % din productia totala a industriei chimice de la nivel mondial ajunge la consumatorii directi, sub forma de lacuri, vopsea, detergenti, medicamente, cosmetice, pelicule de cinema sau articole foto Рsau pot fi folosite ca materiale indispensabile pentru dezvoltarea altor ramuri ale economiei. La baza industriei chimice stau procesele chimice, cele fizice, dar si cele mecanice.

Intr-o societate moderna, puternic industrializata, o dezvoltare armonioasa este imposibila fara industria chimica. Aceasta reprezinta o ramura hotaratoare, fiind totodata o necesitate impusa de progresul omenirii.

Industria chimica de-a lungul istoriei

Industria chimica a aparut la sfarsitul secolului al XIX-lea, fiind o ramura tanara a economiei. Cu toate acestea, ea s-a dezvoltat rapid, in special dupa a doua jumatate a secolului al XX-lea. In schimb, la inceputul secolului XX, industria chimica a cunoscut o dezvoltare insemnata doar in marile state europene precum Germania, Anglia, Franta sau Rusia si in America, iar abia mai tarziu aceasta s-a raspandit in toata lumea, chiar si in tarile mai mici, in curs de dezvoltare.

Cat crezi ca produce in prezent industria chimica? 1/7 din valoarea totala a productiei industriei la nivel mondial, iar ponderea a fost chiar constanta in ultimii 10-15 ani. Cu toate acestea, exista state care sunt mai puternic industrializate precum Brazilia, Venezuela, Irak si Arabia Saudia, in care industria chimica reprezinta 50% din productia industriala interna, si tari precum Indonezia, Emiratele Arabe Unite, Kuwait si Qatar, in care industria chimica reprezinta chiar 75% din industria interna a acestor tari.

In secolul XXI, lumea nu-si mai poate inchipui traiul fara produsele industriei chimice, care sunt deosebit de variate si depasesc chiar 1 milion de produse distincte. Este printre singurele ramuri care, de-a lungul dezvoltarii ei, nu a cunoscut perioade de criza, poate si datorita faptului ca se investesc constant sume importante de bani in cercetare.

Care sunt principalele ramuri din industria chimica?

Principalele ramuri ale industriei chimice sunt urmatoarele:

  1. Industria produselor clorosodice. Materiile prime utilizate sunt sarea si petrolul.  Principalele produse obtinute cu ajutorul acestora sunt soda caustica si cea calcinata si HC1. Ulterior, ele sunt utilizate pentru obtinerea de coloranti si sapunuri, sau in industria aluminei si a petrolului;
  2. Industria ingrasamintelor chimice. Materiile prime utilizate sunt gazul metan, potasiu, fosfor si azot atmosferic. Din acestea se produc ingrasaminte fosfatice, potasice, azotoase si ingrasaminte chimice complexe;
  3. Petrochimia. Materia prima utilizata este petrolul, dar si gazul natural. In urma prelucrarii acestora, rezulta cauciucul sintetic, masele plastice si fibrele, respectiv firele sintetice;
  4. Industria celulozei si a hartiei. Principala materie prima utilizata este lemnul provenit de la rasinoase si de la foioase, dar si stuful si paiele. In urma procesarii acestora se obtine celuloza si hartia.
  5. Industria medicamentelor si a cosmeticelor. Este o ramura extrem de importanta a industriei chimice, fiind in continua dezvoltare.

Daca este sa facem referire la industria chimica din Romania, tara noastra sta bine la acest capitol, utilizand materii prime din resursele interne. Putem spune ca in Romania, industria chimica are o adevarata traditie si un impact important in dezvoltarea economica a tarii. La sfarsitul anului 2011, in acest domeniu isi desfasurau activitatea 4.598 de firme active, generand 89.696 de locuri de munca si o cifra de afaceri de 47.4 miliarde de lei. In aceste conditii, sperantele de redresare ale Romaniei se pun in activitatea industriei chimice, dorindu-se crearea de noi oportunitati si solutii pentru ca economia tarii sa cunoasca o relansare mult asteptata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>