Industria Auto
April 8, 2014 posted by admin

Industria auto – Evolutie, cifre si statistici

Industria auto – Evolutie, cifre si statistici

Industria auto este de departe una dintre cele mai importante industrii la nivel mondial, cu efecte nu doar asupra economiei, ci si asupra culturii intregii lumi. Uniunea Europeana este cel mai mare producator de vehicule, fapt ce asigura prosperitatea tarilor din aceasta regiune. Totodata, industria auto, fie ca este vorba de cea din Europa, Asia ori de cea din Statele Unite ale Americii, este un angajator important pentru o mare parte din populatie, aceasta avand la baza o mana de lucru calificata, bine pregatita, si o forta motrice vitala a cunostintelor si inovatiei.

Industria auto – Momente care au influentat evolutia automobilului

Automobilul i-a ajutat pe oameni sa calatoreasca si sa transporte bunuri mai repede si mai departe. Cu o istorie relativ recenta, industria auto isi are radacinile incepand  cu anul 1886, atunci cand pe piata existau in jur de 300 de automobile construite. Industria auto a cunoscut 5 momente importante in evolutia sa, incepand cu perioada antebelica, inceputul secolului XX, atunci cand are loc o dezvoltare fara precedent a industriei automobilului, mai ales in tarile dezvoltate. In timpul Primului Razboi Mondial, automobilul serveste atat la deplasarea trupelor, cat si a munitiilor si logisticii.

In perioada interbelica, devin predominante masinile cu motorul in fata, dand startul epocii masinilor retro, perioada ce dureaza pana in anul 1929. De asemenea, este perioada care determina imbunatatiri si inovatii, precum sistemul hidraulic de frane. Al Doilea Razboi Monial afecteaza productia de automobile mai ales in Europa. Odata cu intrarea americanilor in lupta, se proiecteaza si primul vehicul capabil sa se deplaseze pe orice teren si astfel ia nastere categoria vehiculelor off-road. Perioada postbelica aduce in prim-plan celebrul Beetle de la Volkswagen, model care se bucura de popularitate si peste Ocean. Astfel, atentia producatorilor de automobile este concentrata si asupra designului, facand din automobil un element menit sa sublinieze un statut.

Industria auto – Cifere si statistici

Daca in urma cu un secol, masina era privita ca pe o inventie incredibila, astazi, la nivel mondial, sunt construite aproape 60 de milioane de masini anual. Avand aceste cifre la baza, industria auto este considerata una dintre cele mai importante industrii din lume. Companiile din aceasta industrie sunt companii multinationale, si au ca principal domeniu de activitate producerea sau importul de automobile. De exemplu, industria auto americana este formata din trei companii mari americane, General Motors Corporation, Ford Motor Company, Chrysler Company si alte noua companii germane si japoneze, care produc vehicule usoare, plus alte 100 de companii care produc masini industriale, fie ca este vorba de autobuze ori camioane mari.

Producatorii de componente auto sunt o alta mare sectiune in America, alcatuita din aproape 5000 de firme, incluzand firme japoneze, europene si canadiene. De asemenea, industria auto, indiferent de continent, este sustinuta de alte industrii, incepand cu cea petroliera, proiectari de autostrazi si strazi, si terminand cu industria constructiilor.

Primul automobil fabricat pe teritoriul Romaniei a fost Marta, in Austro-Ungaria, la Arad, in anul 1909. Acesta avea o putere de doar 30 CP, iar performantele si dotarile tehnice erau inspirate dupa modelul German. Daca in primii ani, piata de profil era populata cu doar 150 de masini produse anual, astazi, parcul auto din Romania numara peste 7 milioane de masini, cu o cifra de afaceri ce depaseste 14 miliarde de euro, la nivel local. Iar cifrele sunt in continua crestere, chiar si in timpuri de criza. In anul 2013, productia locala de autovehicule a crescut cu circa 22% comparativ cu anul precedent, la aproximativ 411.000 de masini, depasind tari precum Austria sau China.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>