Industria Alimentara
April 14, 2014 posted by admin

Industria alimentara, sau industria care nu va disparea niciodata

Industria alimentara, sau industria care nu va disparea niciodata

Stiai ca industria alimentara, impreuna cu cea a bauturilor este o industrie dinamica, in continua crestere, si deosebit de importanta in intreaga lume? Daca te intrebi de ce stau lucrurile astfel, raspunsul este unul extrem de simplu. Deoarece alimentele sunt cele care sustin viata. Desigur, nu ele singure, insa  sunt printre cele mai importante alaturi de oxigen si apa.

In aceste conditii, este clar ca omul din toate timpurile a fost preocupat de procurarea hranei, de diversificarea ei si de pastrarea acesteia pentru un timp cat mai indelungat, fara ca ea sa se strice. Astfel, a aparut industria alimentara, care are ca scop principal perfectionarea in mod continuu a tehnicilor ce tin de prelucrarea produselor alimentare de calitate superioara.

Industria alimentara in Europa

Deoarece Romania este si ea o tara din Europa, iar din anul 2007 este si membra a Uniunii Europene, industria alimentara a Europei ne intereseaza in mod deosebit.

Pentru Uniunea Europeana, industria alimentara este unul dintre cele mai importante sectoare ale industriei. Ea detine peste 310.000 de companii (statistica efectuata in anul 2009), in care lucreaza aproximativ 4 milione de oameni. Daca este sa facem referire si la cifra de afaceri a industriei alimentare, afla ca aceasta se invarte in jurul a 900 de miliarde de euro. Dintre aceste 310.000 de companii, doar 1% este reprezentat de multinationale, restul fiind alcatuit din intreprinderi mici si medii.

In ordinea importantei pentru europeni, industria alimentara se afla pe locul 2, dupa industria prelucrarii metalelor. Cifra de afaceri a industriei alimentare se poate traduce in 14.5% din total, iar numarul de persoane care lucreaza aici reprezinta 14% din total.

Atunci cand vine vorba de calitatea produselor, UE a dezvoltat diverse politici privind siguranta, dar si igiena alimentelor, normele de sanatate si bunastare, restrictionarea de reziduuri de pesticide si etichetarea corespunzatoare a alimentelor, astfel incat fiecare produs sa contina informatii nutritionale, dar si date privind aditivii alimentari utilizati.

Industria alimentara in Romania

Industria alimentara in Romania difera de alte industrii datorita faptului ca acest sector este compus in mare parte din IMM-uri. Problema care apare adesea este ca aceste IMM-uri duc lipsa de cele mai multe ori de resurse, de personal calificat, dar si de timp pentru cercetare. Dar cand vine vorba de intreprinderile mijlocii, acestea sunt mai inovatoare si adopta noile tehnologii, astfel incat reusesc sa produca alimente sigure, sanatoase si calitative.

Exigentele UE in materie de siguranta a alimentelor sunt deosebit de mari. Unii operatori din industria alimentara romaneasca nu au facut fata acestora, insa altii s-au adaptat din mers, sperand ca in timpul cel mai scurt sa ajunga la standardele de calitate europene.

Industria alimentara in Romania este deosebit de variata, de la cea a vinului, berii, apei minerale si bauturilor racoritoare, pana la piata de lactate, carne, miere, zahar, morarit, ulei, dulciuri, fructe si legume si chiar si produse ecologice.

In ultimii ani, si in industria alimentara s-a pus mare accent pe produsele traditionale romanesti, acestea devenind branduri ale tarii, recunoscute in toata lumea. In plus, chiar daca romanii nu sunt consumatori asa de mari de produse ecologice, cum sunt alte state europene, si in Romania a luat amploare aceasta moda, iar operatorii care lucreaza in industria alimentara au inceput sa fie foarte atenti si la acest aspect. Printre cele mai cautate alimente ecologice de catre romani se afla zaharul, faina, lactatele, dulciurile, sucurile si mancarea pentru bebelusi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>