Industria Textila
April 8, 2014 posted by admin

Industria textila

Industria textila

Industria textilelor si a confectiilor este o industrie diversa si eterogena care acopera un numar mare de activitati, de la transformarea fibrelor in fire si tesaturi, la realizarea unei mari varietati de produse, ca fire sintetice de tehnologie inalta, lana, lenjerie de pat, geotextile si nu in ultimul rand, imbracaminte. In fond, una dintre necesitatile vitale ale omului a fost ca, pe langa asigurarea hranei, sa-si procure si materialele necesare confectionarii imbracamintei, motiv pentru care, industria textila este considerata una dintre cele mai importante ramuri industriale. Motivul? Acesta se afla intr-o legatura directa cu activitatea omului.

De ce este industria textila esentiala in economia nationala?

Chiar daca multi sunt cei care considera ca agricultura si industria auto sunt lideri de piata atunci cand vine vorbe de importuri si exporturi, ani la rand, industria textila a realizat cifre de afaceri peste medie. Astfel, sectorul industriei textile din Romania reprezinta o ramura economica de baza la nivel national, acoperind intreg teritoriul tarii, fie ca este vorba de regiunea NV, NE, Centru sau Bucuresti. Chiar si pe timp de criza, aceasta industrie a cunoscut o evolutie constanta, productia majorandu-se  de la 3,12 miliarde de euro in 2009, la 4,37 miliarde de euro in 2013, adica 3% din PIB. Cu alte cuvinte, industria textila detine o pondere insemnata in exportul economiei nationale, contribuind cu sold pozitiv la balanta de comert exterior a tarii. Totodata, subsectorul articolelor de imbracaminte angajeaza cel mai mare numar de salariati din sectoarele industriei prelucratoare din Romania, iar la nivel european, conform celor mai recente date structurale disponbile, in anul 2006 existau peste 220.000 de companii, cu 2,5 milioane de angajati si cu o cifra de afaceri de aproximativ 200 de milioane de euro. Revenind in tara, Romania dispune de resursele naturale dezvoltarii productiei de fire si fibre de matase si lana, precum si a productiei de fibre liberiene de in si canepa.

Evolutia din industria textila

Produsul textil trebuie sa creeze si sa ofere servicii purtatorului, incepand cu caracteristici multifunctionale, senzori si terminand cu actuatori. Cat despre domeniul de aplicatie, acesta este extrem de divers: sport si timp liber, securitate civila si uz profesional, textile industriale, transport, domeniul militar, casa, constructii si geotextile, ambalaje, moda, etc. Industria textila si cea a confectiilor de imbracaminte, cu o traditie de peste 100 de ani in Romania, a cunoscut un varf al evolutiei in perioada 1965-1980 cu utilaje, instalatii si tehnologii preponderent din tara. Dupa anul 1989, sectorul textile a cunoscut modificari majore determinate de noile conditii politico-economice si sociale. In noile conditii, sectorul textile s-a caracterizat prin puncte care i-au permis sa se mentina si sa se dezvolte, printre care:

-          Dezvoltarea considerabila a sectorului privat ca urmare a faptului ca aceasta ramura se adapteaza mai usor nevoilor si cerintelor consumatorilor

-          Modernizarile, retehnologizarile, infiintarile de intreprinderi mici si mijlocii

-          Flexibilitate si un grad ridicat de adaptabilitate la schimbari, si in special la cele ale modei

-          Sectorul detine o forta de munca specializata, bine instruita in domenii ca: filatura, tesatura, tricotaje, finisare, design, tabacire, etc.

In Romania, la ora actuala exista aproximativ 6.000 de microintreprinderi si aproape 4000 de intreprinderi mici si mijlocii care produc aproape toate tipurile de confectii de imbracaminte. Exporturile cu produse ale industriei textile sunt orientate preponderent spre pietele tarilor dezvoltate, principalele tari de destinatie fiind Italia, Germania si Franta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>