Uncategorized
December 3, 2015 posted by Bianca Hau

Cateva lucruri despre burghie

Fie ca vreti sa prindeti un raft in baie, sunteti un bun mester in tamplarie, sau vorbim despre necesitatea unor solutii eficiente de prelucrare si gaurire, Bendkopp vine sa va ofere solutia perfecta. Pe langa gama extinsa de produse, aici veti gasi si burghie de inalta performanta, pentru materiale moi, metale, dar si oteluri si materiale dure. Bendkopp are o traditie ce pleaca inca din 1999 si s-a dezvoltat pe baza unor principii solide.

Revenind la tipurile de burghie, spuneam mai devreme ca exista o varietate larga de tipuri, incepand cu cele standard, pentru materiale moi ca lemnul, plasticul, aliaje pe Aluminiu, Magneziu, dari modele de burghie care pot perfora si cele mai dure oteluri. In general, fiecare burghiu este realizat cam in acelasi mod.

De la burghie normale, la cele Vidia, si un material mult mai rezistent decat diamantul

Performantele unor burghie tin in mod direct de materialul ales pentru a le fabrica. In general sunt folosite oteluri de inalta duritate dar si compusi speciali cum sunt intalniti in cazul burghielor Vidia. Acestea sunt realizate din bari solide din otel, fiind prelucrate prin aschiere computerizata (asa cum este cazul celor mai performante unelte). In functie de tipul burghiul, spirala lamelara poate fi mai adanca sau cu un filetaj sau pas mai des.

Cea mai importanta parte a unor burghie este varful. Acesta este cel care suporta cea mai mare uzura, asa ca acesta este si cea mai dura parte a intregii unelte. La modelele Vidia, varful este realizat dintr-un aliaj de otel aditivat cu magneziu, dar si alte materiale ce ii confera o rezistenta mult mai mare decat cea a otelului.

Pe langa linia de burghie pentru perforare, exista si cele pentru roto-percurtie. Acestea sunt folosite in general in constructii, pentru gaurirea placilor de beton si nu numai. Aceste burghie se diferentiaza in principiu prin forma caracteristica a varfului dar si prin priderea burghiului ce este prevazut cu niste caneluri.

Exista bineinteles si materiale care ajung sa fie mai dure decat diamantul in sine. Facand o mica paranteza, Azotitul de Bor este un cristal ce devine chiar si mai dur atunci cand este supus la presiuni de 114Gpa (giga Pascal) spre deosebire de diamant care rezista la “numai” 97Gpa. In orice caz, mai este mult pana vom vedea astfel de materiale pe suprafetele unor burghie, insa totusi, suntem siguri ca vor veni si acele vremuri.

Burghie de rotatie si de roto-percutie

Folosirea unor burghie poate parea o chestiune extrem de simpla, insa, cei mai multi au probleme cu fixarea burghielor in masinile de gaurit. Asa cum am spus mai devreme, exista burghie de gaurire si de roto-percutie. Primele pot fi folosite in ambele tipuri de bormisini (simple sau cu roto), insa cele pentru roto-percutie nu pot fi folosite decat la masinile de gaurit prevazute cu ciocan percutor.

Si pentru ca am adus vorba despre burghie si masini de gaurit, va spunem ca ambele tipuri de produse pot fi regasite pe siteul www.bendkopp.ro locul de unde puteti procura atat organde de ansamblare, sisteme de fixare, dar si burghie, echipamente si scule de mana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>